UnderhillFest je posvećen dugometražnim dokumentarnim filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. UnderhillFest kao takav predstavlja pravi izazov u Crnoj Gori, u programskom i producentskom smislu.

Naš festival je u svakom smislu human i društveno angažovan projekat: izdvojen iz institucionalizovanih okvira, otvoren, pomalo alternativan i buntovan, namijenjen je isključivo slobodnom, radoznalom i kreativnom posjetiocu koji voli filmsku umjetnost i koji prepoznaje ozbiljnost problema kojima se dokumentarni filmovi bave. Naš festival je uspio da nađe put do svoje autentične publike, od regularnih ljubitelja dokumentarnog filma, preko studenata željnih saznanja o ovom filmskom izrazu, pa do stručne javnosti koja doprinosi kolektivnoj filmskoj edukaciji.

 

Karakterni Maslačak

Maslačak se pojavljuje svuda: u nepristupačnim predjelima, na planinama, livadama, ali i u sred betonske džungle, u uskim ulicama, trotoarima i ćoškovima gradskih četvrti. Baš kao i teme kojima se dokumentarni filmovi bave.
Naš zaštitni znak, maslačak, simbolizuje i početak nečeg novog, osvježavajućeg baš kao što je UnderhillFest.
I najzad, maslačak u potpunosti oslikava karakter našeg festivala jer simolizuje sposobnost da se opstane pod najnepovoljnijim uslovima.

 

Programski koncept

Što smo do sada radili? UnderhillFest je pažljivo koncipiran festival u skladu sa postavljenim ciljevima. Festival čine tri programa: glavni filmski i prateći edukativni i muzički program. Filmski program obuhvata međunarodnu i regionalnu takmičarsku selekciju, kao i filmove van konkurencije. Proces selekcije filmova traje tokom cijele godine a obuhvata posjetu evropskim festivalima na kojima se predstavnici UnderhillFest-a informišu o savremenim trendovima u svjetskoj dokumentaristici i gledaju najnovija filmska dokumentarna ostvarenja.

Tokom devet godina postojanja, festival je ugostio značajne autore i filmske stvaraoce iz regiona i svijeta, a crnogorskoj publici pružili smo niz uzbudljivih filmskih večeri uz razgovore, diskusije i rasprave o filmovima i o “svijetu” koji su ti filmovi prikazivali. Pošavši od ideje da je Podgorici, tj. Crnoj Gori, potreban kulturni događaj ove vrste koji će biti prepoznat i u evropskim okvirima, da je iz različitih razloga film i dalje na margini društvene pozornosti, te da se uprkos svim preprekama i nedostatku sredstava, znanjem, umješnošću i voljom može stvoriti nešto lijepo i značajno, načinili smo od Underhill Festa nezaobilazni datum u kulturnom kalendaru Podgorice. Festival će ove godine činiti pet programa. Filmski, Edukativni, U Fokusu (izbor filmskih ostvarenja posvećenim ženskim pravima i pozicije žene u savremenom svijetu), “Dokuškola” – dokumentarna radionioca za mlade, za srednjoškolce i završne razrede osnovne škole.

Filmski program obuhvata međunarodnu I regionalnutakmičarsku selekciju, kao i filmove van konkurencije. U prethodnih devet izdanja festivala, u okviru filmskog programa prikazano je više od 260 filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Italije, Kanade, Rumunije, SAD, Velike Britanije, Ukrajine, Kambodže, Indije, Letonije,itd, među kojima su se našli i oni nagrađivani na velikim i značajnim filmskim festivalima u svijetu.

O nagradama odlučuje tročlani žiri koji čine istaknuti umjetnici i filmski autori iz Crne Gore, regiona i svijeta. Nagradu MASLAČAK dizajnirao je Roman Đuranović, likovni umjetnik iz Crne Gore.

Edukativni program festivala je posvećen studentima, mladim stvaraocima, profesionalcima i najširoj publici koja uživa u specifičnostima ovog filmskog roda. Cilj predavanja i radionica je upoznavanje polaznika sa fenomenom dokumentarnog filma: o kreativnim, organizacionim i finansijskim procesima u savremenom dokumentarnom filmu, kako nastaje dokumentarac, kako naći teme, uloga autora, itd.

Saradnja Crossmedia agency doo (ranije Ja@TeeVee) i UnderhillFesta nastala je iz potrebe da se u tehničkom smislu organizacija i realizacija festivala podigne na viši nivo. Crossmedai agency posjeduje izuzetne tehničke i kreativne kapacitete i pored navedenog, u velikoj mjeri će pomoći i u kreiranju novog imidža festivala.

 

Ciljevi

UnderhillFest, sa svojim specifičnim ciljevima, na sveobuhvatan i kvalitetan način odgovora zahtjevima publike, profesionalaca, studenata i školaraca, najšire publike i ljubitelja sedme umjetnosti. Projekat u tom smislu sadrži projekcije najnovijih ostvarenja dokumentarističke produkcije iz svijeta i regiona, ostvarenja koja su na internacionalnom nivou postigla veliki uspjeh. Publici u Podgorici pružamo ekskluzivnu priliku da na filmskom platnu, između ostalog, odgleda Oskarom nagrađene filmove kao i one, manje komercijalne a jednako dobre, one koji o važnim društvenim pitanjima govore kroz kreativno bilježenje stvarnosti. Poseban cilj projekta “UnderhillFesta” je da sistematski predstavimo crnogorski dokumentarni film: organizovanjem retrospektiva, prikazivanjem specijalnih izdanja. Takođe želimo, da crnogorskoj publici predstavimo internacionalnu savremenu dokumentarnu produkciju. Ovim projektom i angažovanjem želimo da motivišemo entuzijaste da sami snimaju filmove o sociološkim pitanjima i problemima koje svako društvo i pojedinac imaju.

  • Specifični ciljevi projekta su:
  • Integrisanje dokumentarne kinematografije, razmatranja o procesima
  • Podsticanje dijaloga i razmjene umjetničkih iskustava između dokumentarista iz različitih zemalja;
  • Otkrivanje mogućnosti dokumentarne kinematografije, prezentovanje istorije i razvoja dokumentaristike, kao i predstavljanje stvaraoca i njihovih najinteresantnijih ostvarenja;
  • Organizovanje različitih diskusija uzimajući u obzir mjesto koje zazuzima dokumentarni film u savremenom kulturnom životu.

 

Značaj

Stvaraoci dokumentarnih filmova se bave problemima društvenog života i ljudske psihe, zanimljivim biografijama, umjetnicima, najrazličitijim fenomenima – dakle ovakvi filmovi imaju odziv kod najrazličitije publike.

Jedan od značaja UnderhillFesta za razvoj crnogorske kulture je svakako pružanje mogućnosti da crnogorska publika bude u toku sa najsavremenijim ostvarenjima u produkciji dokumentarnih filmova kao i da ukažemo na veliku moć koju ovaj filmski izraz posjeduje u identifikaciji društvenih problema. Dalje, podsjećanje na crnogorsku dokumenarističku tradiciju, na velikane crnogorskog filma u okviru retrospective crnogorskog dokumentarnog filma koje smo organizovali u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Značaj koji UnderhillFest ima za crnogorsku kulturu jeste animiranje domaćih, mladih filmskih stvaralaca da stvaraju, da kroz dokumentarni film artikulišu svoje ideje i ukažu na probleme koji ih okružuju.

 

Ciljna grupa i posjećenost

U ciljnu grupu spadaju svi poštovaoci dokumentarnog filma, kao što su studenti, profesionalci, novinari, teoretičari, ali i najšira publika.

  • Cilj nam je da anamiramo što više ljudi raznih dobi i interesovanja, studenata i budućih profesionalaca, da se uključe u kreativno razmišljanje i stvaranje.
  • Takođe imamo za cilj uključivanje velikog broja studenata Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Političkih nauka, kao i prethodnih godina u samu organizaciju festivala.
  • Proteklih godina smo u prosjeku imali oko 200 posjetilaca po večeri prikazivanja. Ukupno, tokom trajanja festivala projekcije, predavanja i koncerte posjetilo je oko 5000 ljudi.
  • Očekujemo veliki odziv studenata i profesionalaca koji će učestvovati u radionicama o dokumentarnom filmu, kao i na konferenciji.

 

Održivost projekta

Ovim projektom ćemo probuditi svijest kod publike i podstaći ih na razmišljanje o aktuelnim društvenim problemima kojima se ovi filmovi bave. Očekujemo da ćemo u velikoj mjeri animirati buduće filmske stvaraoce da kroz svoja ostvarenja ukazuju na pitanja i probleme u svom okruženju, koja se tiču zaštite ljudskih prava, očuvanju životne sredine, ali i sociološko-psihološkim problemima savremenog čovjeka. Kao i prethodnih godina očekujemo veliki odziv publike, koja je već navikla na ugodne filmske noći pod vedrim nebom u Podgorici.

  • Takođe očekujemo i veliku medijsku pažnju, kakvu smo imali i prethodnih godina. Ovaj projekat je mapirao Podgoricu kao festivalski grad, u regionu i šire. Samim tim što UnderhillFest „raste“, i sam grad Podgorica ima i ekonomske koristi, jer festivali privlače veliki broj profesionalaca i poštovalaca filmske umjetnosti.
  • Nezanemarljiva je činjenica i da ovaj projekat angažuje odredjeni broj budućih profesionalaca.