Završen 9. UnderhillFest

Deveti UnderhillFest, Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma održan je od 5. do 12. juna 2018. godine u Podgorici.

Žiri 9. UnderhillFesta u sastavu: reditelj Marko Grba Singh, producentkinja Miljenka Čogelja i reditelj Ivan Salatić odlučili su da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu “Ukus cementa” reditelja Zaida Kalthouma, a nagrada Maslačak u regionalnoj selekciji filmu “Playing men” reditelja Matjaža Ivanišina. Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobio je film “Družina” Roka Bičeka. Žiri je, na svečanom zatvaranju, naglasio da su sve odluke jednoglasno donesene.

Nagradu publike 9. UnderhillFesta takođe je dobio film “Družina” Roka Bičeka s prosječnom ocjenom 4,77.

Na ovogodišnjem UnderhillFestu prikazano je 18 filmova, a kao i ranijih godina bili su podijeljeni u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Selektor filmskog programa je Vuk Perović. U Međunarodnoj selekciji, osim filma “Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb”, koji je prikazan na otvaranju, prikazano je još šest filmova “Beskrajni fudbal” Corneliua Porumboiua, “Prekrasni gubitnici” Arunasa Matelisa, “Rizik” oskarovke Laure Poitras, “Vidim crvene ljude” Bojine Panayotove , “Ukus cementa” Ziada Kalthouma i “Prije nego što se otac vrati” Mari Gulbiani, koji će samo dan ranije imao premijeru na Sheffield Doc/Festu. Osam filmova je bilo u Regionalnoj selekciji – “Druga strana svega” Mile Turajlić, “Kada dođu svinje” Biljane Tutorov, “Slatko od ništa” Borisa Mitića, “Život od milijun dolara” Roberta Tomića Zubera,  “Družina”  Roka Bičeka, “Moj život bez zraka” Bojane Burnać, “Playing Men” Matjaža Ivanišina i “S ljubavlju” Ilije Cvetkovskog. Tri filma su bila u Vantakmičarskoj selekciji “Groznica Ferante”, “Neželjene ćerke Crne Gore” Ive Parađanin, kao i film “Vitni: Biti svoja”.

Gosti  9. Underhilla bili su rediteljka Biljana Tutorov, Matija Rajk – protagonista filma “Družina”, Marina Gumzi – producentkinja filma“Playing Men”, kao i rediteljke Iva Parađanin i BojanaBurnać.

Filmovi su prikazani na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku i u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Prethodne godine pokrenut je program RAD, radionica za autorke dokumentarnih filmova iz našeg regiona, koji je ove godine prerastao u CIRCLE, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje su uz saradnju sa renomiranim mentorkama razvijale projekte koji imaju međunarodni potencijal.

CIRCLE će imati tri modula. Prvi je bio na UnderhillFestu, koji je podržao Filmski centar Crne Gore, a održavao se u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Drugi modul će biti u Novom Sadu, a treći na festivalu u Lajpcigu. Program su razvili i njime rukovode Biljana Tutorov i Vuk Perović, pod pokroviteljstvom Wake Up Films Novi Sad i UnderhillFest Podgorica.

U okviru 9. UnderhillFesta, održao se i trodnevni program U fokusu, koji je već treću godinu Festival realizovao u saradnji sa Centrom za ženska prava. U okviru ovog programa prikazana su tri filma koja se bave pitanjima feminizma, ljudskih prava i ženskog stvaralaštva, a prikazana su u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. U izbor su ušla tri filma: “Vidim crvene ljude”, “Vitni: Biti svoja” i “Neželjene kćerke Crne Gore”, a nakon svake projekcije organizovane su diskusije o filmovima i načinu na koji se u njima tematizovana problematika manifestuje u našem društvu.

U okviru UnderhillFesta realizovala se treća DOKUŠKOLA, škola dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole. Učenike sa svijetom dokumentarizma upoznao je, kao i prethodnih godina, profesor Rajko Petrović. Učenici podgoričke i danilovgradske gimnazije naučili su osnovne postulate dokumentarizma, a njih 12 snimili su četiri kratka dokumentarna filmova koji su prikazani na svečanom zatvaranju.

Filmski centar Srbije i UnderhillFest organizovao je i koktel u Soul bistrou u čast dugogodišnje saradnje i tri filma iz Srbije u regionalnoj selekciji ovogodišnjeg festivala. Prisutnima su se obratili Marija Durković-Pitić, predstavnica Filmskog centra iz Srbije i Vuk Perović, umjetnički direktor Underhillfesta. Na koktelu su bili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, mentorke i polaznice programa CIRCLE (Women DocAccelerator), kao i mnogobrojni reditelji, producenti, scenaristi, glumci i kulturni poslenici.

Exit festival je obezbijedio po dvije karte za naših pet posjetilaca, za sve one koje su željeli da osim filma o Grejs Džons pogledaju uživo njen nastup u julu u Novom Sadu, a Izdavačka kuća „Nova knjiga“ poklonila je tri primjerka knjige „Moja genijalna prijateljica“ Elene Ferante našim FaceBook prijateljima, koji su tačno odgovorili na pitanje: Kako se zovu glavne junakinje, najbolje prijateljice, napolitanske tetralogije.

Ove godine UnderhillFest podržali su prije svih Ministarstvo kulture Crne Gore koje je prepoznalo rast našeg festivala i dalo nam podršku za ovogodišnje izdanje. Zatim Glavni grad, Filmski centar Crne Gore, Crnogorska kinoteka, Košarkaški klub Budućnost Voli, JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, Fondacija Petrović Njegoš, Centar za ženska prava, Mtelova digitalna fabrika, Fakultet vizuelnih umjetnosti, Nikšićko pivo, Garaža, Fotografika, Open Box, Voda Suza, Studio X Design, Metropolis, Hoteli Ambasador i Eminent, Euro Unit, Alo taksi…