SAD/2017/104’

REŽIJA: Nick Broomfield, Rudi Dolezal

SCENARIO: Nick Broomfield

KAMERA: Sam Mitchell

MONTAŽA: Marc Hoeferlin

PRODUCENTI: Nick Broomfield, Marc Hoeferlin

PRODUKCIJA: Lafayette Films, Passion Pictures, Showtime Networks

Film nudi jedinstveni pogled iza kulisa Whitney Houston na vrhuncu slave i niže okolnosti koje su doprinijele prekidu njene karijere i smrti kad je imala 48 godina, 2012. godine. Reditelji istražuju svaki motiv, bilo da se radi o rasizmu, religiji, drogi, seksualnosti, sumnji u sebe, tračevima, suparništvu, nedovoljnoj pripremi, zahtjevima roditelja i industrije, turbulentnom braku koji je punio naslovnice ili nesumnjivoj šteti koju je takav stres učinio toj snažnoj i strastvenoj pjevačici. Stvarajući sliku nevjerovatne žene kojoj je trebalo više pomoći nego što je primila, “Whitney: Biti svoja” je neustrašivo, uzbudljivo i vjerno istraživanje talenta koji je dobila i izgubila u vremenu opsjednutom životima zvijezda kad se ugase svjetla pozornice.

FESTIVALI I NAGRADE:

  • Filmski festival u Nantucketu 2017 – najbolja priča u dokumentarnom filmu;
  • Filmski festival Tribeca 2017;
  • Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2017;
  • Sheffield Doc/Fest 2017;
  • Filmski festival u Los Angelesu 2017;
  • Filmski festival u Sydneyju 2017;
  • Black Harvest Film Festival 2017;
  • Latitude Festival 2017.

Program U FOKUSU u saradnji sa NVO Centar za ženska prava.

Nick Broomfield rođen je u Londonu. Tokom svoje četrdesetogodišnje karijere režirao je više od trideset dokumentaraca, među kojima su “Kurt i Courtney” (1998), “Biggie i Tupac” (2002), “Aileen: Život i smrt serijske ubice” (2003), “Bitka za Hadithu” (2007), “Sarah Palin: Itekako!” (2011), “Seks: Moj britanski posao” (2013). Priča o “Razjarenom spavaču” (2014) i “Whitney: Biti svoja” (2017) njegovi su najnoviji dokumentarni filmovi.

Rudi Dolezal rođen je u Beču. Postao je legenda na međunarodnoj sceni muzičkih dokumentarnih filmova jer već dvadeset i pet godina radi s velikanima kao što su Rolling Stones, Queen, Miles Davis, David Bowie, U2, Billy Joel i Sting. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja uključujući i dvije nominacije za Grammy.