Projekcijom filma DAN OSLOBOĐENJA reditelja Mortena Traavika i Uġisa Oltea biće otvoren 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFest u srijedu, 7. juna u 20.30 sati u Vojnom objektu Zagorič (II crnogorskog bataljona, Podgorica), rekao je nadanašnjoj konferenciji za novinare PR UnderhillFesta Miroslav Minić i dodao da je gost Festivala član benda Laibach Ivan Novak, koji će se obratiti publici nakon projekcije filma.

Selektor filmskog programa je kao i ranijih godina Vuk Perović, koji je saopštio da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazano 24 ostvarenja.

– I ove godine program je podijeljen u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Pored ostalog, publika će biti u prilici da pogleda pobjednika ovogodišnjeg festivala Sundance, dokumentarac „Posljednji ljudi u Alepu“ samo pet mjeseci nakon što je prikazan u SAD – precizirao je Perovič i istakao nastavak povezivanja aktuelnih i budućih dokumentarista kroz industrijsku sekciju.

Sekretarka za kulturu Glavnog grada  Nela Savković-Vukčević smatra veoma značajnim da se ovakav festival nalazi u okviru programa Podgoričkog ljeta.

– Posebno cijenim Underhill Fest jer je spoj znanja i hrabrosti. Kako biste gledali dokumentarce, potrebni su određeno predznanje i već izgrađen stav. Zato je važno da postoje ovakvi entuzijasti koji su spremni da pokrenu ovakav festival. Sve to nam treba, jer je ovakav film ovdje oduvijek gledan i stvaran. Underhill Fest je nastavak našeg svjetskog nasljeđa dokumentarista iz Crne Gore koji su dobitnici brojnih nagrada – navela je ona.

O nagradama odlučivaće žiri koji čine reditelji Morana Komljenović  (Hrvatska), Biljana Tutorov (Srbija) i Pavle Simonović (Crna Gora), koji je i bio na konferenciji za novinare.

Underhill Fest iz godine u godinu povećava broj filmova i njihov kvalitet, pa je osmo izdanje dokaz već ozbiljne tradicije. Crnogorski reditelji oduvijek su se najbolje predstavljali kao odlični dokumentaristi – da pomenemo samo Živka Nikolića. Uz to, u Crnoj Gori mladi vole da gleaju dokumentarne filmove, uprkos težnji lakoj zabavi koja je svuda oko nas – kazao je Simonović.

U okviru 8. UnderhillFesta, 12,13. i 14. juna, biće održan i program “U FOKUSU”, koji Festival realizuje s Centrom za ženska prava.

“Biće prikazana tri filma “Ingrid Bergman – njenim riječima”, “Marta i Niki” i “Idoli Tokija”. Sve projekcije biće održane u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” s početkom u 18 sati. Nakon projekcije filmova predviđeni su razgovori o filmu”, istakao je Marko Jusić iz Centra za ženska prava i dodao da će se u okviru UnderhillFesta, Centar za ženska prava organizovati Bazar.

Noise in fashion je linija dizajnerskih proizvoda pokrenuta u okviru kreativnih radionica Centra za ženska prava za žene i mlade koji su pretrpjeli porodično nasilje. Ove godine, U sklopu Underhill-a će biti izloženi novi dizajni torbi i majica sa likovima crnogorskih princeza, kazao je Jusić.

U okviru svog 8. izdanja, biće realizovan program posvećen razvoju projekta za autorke dugometražnih dokumentarnih filmova iz regiona.

-Program se zove “RAD” (radionica za autorke dokumentarnih filmova), a sastoji se od intenzivnih  trodnevnih predavanja i radu na razvoju prijavljenog projekta. Na kraju radionice, najbolji projekat će biti nagrađen iznosom od 500 eura koje dodjeljuje Centar za ženska prava”, naglasio je Jusić, dodajući da će radionice biti organozovane 12.13. i 14. juna na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, a predavačice su Biljana Tutorov, Lejla Dedić i Jelena Maksimović. Program realizujemo uz prodršku Fondacije Petrović Njegoš i NVO Centar za ženska prava.

Na 8. UnderhillFestu biće organizovan i “Edukativni program”.

“Kao i prošle godine organizujemo “Dokuškolu” – dvodnevnu školu dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole, koja će biti održana 10. i 11. juna u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića. Predavač je reditelj Rajko Petrović, direktor festivala Slobodna zona. Dokuškola se realizuje uz podršku Fondacije Petrović Njegoš”, saopštio je PR UnderhillFesta Miroslav Minić.

Foto: Dalibor Ševaljević