Njemačka, Letonija, Estonija, Ukrajina/2016/112’

REŽIJA: Vitalij Manski

PRODUKCIJA: Studio Vertov, Saxonia Entertainment GmbH, Ego Media, Vertov. Real Cinema, Baltic Film Production

FESTIVALI I NAGRADE: Međunarodni festival umjetničkog filma Batumi 2016 – posebno priznanje, Međunarodni filmski festival u Torontu 2016, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2016, Dok Leipzig 2016, Međunarodni filmski festival u Odessi 2016, Međunarodni filmski festival u Bergenu 2016, Filmski festival BFI u Londonu 2016, Međunarodni filmski festival u Rigi 2016, Dani nordijskog filma u Luebecku 2016

Reditelj Vitalij Manski je odlučio da proputuje regiju i posjetiti porodicu nakon Ukrajinske revolucije 2013. godine. Pred kamerom razgovara s članovima porodice u Ukrajini, na Krimu i u Donjecku, nadajući se da će tako bolje shvatiti kako politički događaji djeluju na lokalno stanovništvo. Manski vodi gledaoca na putovanje tokom razdoblja između maja 2014. i maja 2015. godine. O situaciji u zemlji razgovara sa svim članovima porodice: majkom, djedom i tetkama. Raspravljaju o složenim pitanjima, na primjer o tome koliko je važno gdje i s kim čovjek živi. Za to vrijeme odvijaju se događaji koji odjekuju u svjetskim medijima, na primjer obaranje aviona Malaysia Airlinesa na letu 17. Manskijevo putovanje otkriva kako napeti odnosi između Rusije i Ukrajine uzrokuju sve zategnutiji odnos između njegovih tetaka. Kako rediteljevo putovanje odmiče, tako politički događaji sve više utiču na odnose u njegovoj porodici – a neminovno i na njega samog.

Vitalij Manski, rođen 1963. godine u Ukrajini, diplomirao je na Državnom institutu za film S. A. Guerassimov. Jedan je od najcjenjenih savremenih ruskih reditelja i producenata dokumentarnog filma. Nakon prvog dokumentarca 1989. godine snimio je više od trideset filmova prikazivanih i nagrađivanih na festivalima širom svijeta. Predsjednik je Artdokfesta, godišnjeg festivala dokumentarnog filma u Moskvi.