RAD

U okviru 8. izdanja UnderhillFest je pokrenuo novi segment posvećen razvoju  projekta za autorke dugometražnih dokumentarnih filmova iz regiona. Program se zove RAD (radionica za autorke dokumentarnih filmova), a sastoji se od intenzivnih  trodnevnih predavanja sa renominarnim mentorkama i radu na razvoju prijavljenog projekta.

Na konkurs su se mogle prijaviti autorke iz regiona ex-Jugoslavije čiji je projekat u ranoj fazi razvoja. Uslov je bio da se radi o debitantskom ili drugom ostvarenju. Za učešće u programu biće izabrana tri projekta.  Na kraju radionice, najbolji projekat će biti nagrađen iznosom od 500 eura koje dodjeljuje NVO Centar za ženska prava iz Podgorice, koja je partner UnderhillFesta i nosilac programa U fokusu.

Radionice su koncipirane kao trodnevni intenzivni rad, kolektivni i samostalni, sa mentorkama, sa kojima će autorke raditi na pripremi i razradi projekta. Radionice će biti organozovane 12.13. i 14. juna, a predavačice su rediteljka i producentkinja Biljana Tutorov, Lejla Dedić, producentkinja programa Aljazera Balkans i Jelena Maksimović, montažerka iz Beograda.

Program je okrenut autorkama iz regiona, čime bi željeli da ojačamo prisustvo žena u kinematografiji i učinimo vidljivijim ženski doprinos  kulturi i temama od značaja za društvo u kojem živimo.

Program realizujemo uz prodršku Fondacije Petrović Njegoš i NVO Centar za ženska prava.

MJESTO: Fakultet vizuelnih umjetnosti, Podgorica

PREDAVAČICE: Jelena Tutorov, Jelena Maksimović i Lejla Dedić

Biljana TutorovBILJANA TUTOROV je diplomirala arheologiju i istoriju umjetnosti u Belgiji, na katedri za vizantologiju Katoličkog univerziteta u Luvenu, 1995. godine. Radila je kao istraživač na Institutu za orijentalne nauke, Univerzitet u Luvenu. Odslušala je postdiplomske studije iz Antropološkog filma na Ecole Pratique des Hautes Etudes u Parizu, 1997/98. Više godina pohađala je kurs Jeana Roucha iz Etnografskog filma i Filmsku estetiku kod Alaina Bergale na Univerzitetu Paris 3 – Nouvelle Sorbonne. Studirala je pozorišnu umjetnost i glumu na Ecole Internationale de Thêatre Jacque Lecoq u Parizu. 2006. je bila na rezidenciji za dokumentarni film u Maison du Doc u Lussasu (Francuska). Od 2002. sarađuje s Darkom Rundekom i Cargo Orkestrom čiji je stalni član kao video umjetnica. S Cargom istražuje muzikalnost slike i kinematografsku dimenziju muzike. Autorka je brojnih video instalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, video radova i performansa. Radila kao asistentkinja Želimira Žilnika. Urednica je Akademskog programa Cinemacity festivala 2012. Selektorka je Regionalno i Kros-medijskog programa Filmskog festivala Slobodna Zona od 2014.

Biljana je članica DOKSRBIJA, European Documentary Network (EDN), European Women Audiovisual Network (EWA) i EURODOC programa. Osnivačica je nezavisne producentske kuće WAKE UP Films. Osnovna djelatnost je proizvodnja autorskih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova.

Jelena MaksimovicJELENA MAKSIMOVIĆ rođena je 1984 godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odsjeku za filmsku i televizijsku montažu. Kao montažerka radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima, kao što su Kan, Venecija, Berlinale, Lokarno, Sarajevo; na kojima je osvajala i brojne nagrade. Režirala je nekoliko kratkih filmova, video spotova i A/V instalacija. Bavi se edukativnim radom u okviru filmskih radionica i radi kao asistentkinja na Fakultetu za medije i komunikacije. Živi i radi u Beogradu.

Lejla Dedic

LEJLA DEDIĆ rođena je u Bosni i Hercegovini. Živjela je, studirala i radila u Londonu 20 godina. 1997. godine diplomirala je na South Bank Univerzitetu na odsjeku za medije i društvo. Ima preko 20 godina iskustva rada u medijskom sektoru: prudukcija, post-produkcija i emitovanje. Lejla je radila za BBC World Service Trust koji koristi medije i komunikaciju kao sredstvo da smanje siromaštvo i promovišu ljudska prava u zemljama u razvoju. Od 2011. godine Lejla je producent u Al Jazeera Balkans i odgovorna je za nabavku i koprodukciju regionalnih dokumentaraca.