Hrvatska/2016/ 99’

REŽIJA: Irena Škorić

PRODUKCIJA: Irena Škorić

MUZIKA: Ivo Josipović

FESTIVALI I NAGRADE: Svjetska premijera: Sarajevo film festival 2016, Nagrada: 1st prize for best documentary film – BaNeFF 2017 – Balkan New Film Festival, Stockholm, Sweden, ZagrebDox 2017

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojem su nastali. Ali i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava istorija čovjeka i društva u kom živi. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na hiljade spomenika narodnooslobodilačkoj borbi po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Mnogi od njih bili su vrlo visoke umjetničke vrijednosti. Umjetničkim su izražajem afirmisali antifašizam i čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz II svjetskog rata. U Hrvatskoj je od 1990-ih srušena i uništena polovina. Nažalost, među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti. Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali, danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu i političku baštinu. Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje istorije i vrijedne umjetnosti.

Irena Škorić diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Sarađivala je na mnogim domaćim i stranim filmskim festivalima, gdje je osvojila pedeset nagrada. Režirala je više od trideset filmova. Njen film Rastanak (2008) jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih kratkometražnih filmova. Dokumentarni film Sudbina broja 13 (2009) osvojio je nagradu publike na ZagrebDoxu 2010. godine. Kratkometražni igrani film 9. ožujak (2010) dobio je nagradu za najbolji hrvatski kratkometražni igrani film ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana na Festivalu igranog filma u Puli. Rediteljka je i scenaristkinja dugometražnog igranog filma 7seX7 (2011). Dokumentarni film Dragi Lastane! (2014) prikazan je na ZagrebDoxu 2014. godine, gdje je dobio nagradu publike. Umjetnička je voditeljka manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija.