REŽIJA: Tora Mkandawire Mårtens

PRODUKCIJA: Neo Publishing AB

FESTIVALI I NAGRADE: The Tempo Documentary award, Stockholm, Sweden, March 2016, Durban International Film Festival, June 2016, Make dox Film Festival, Macedonia, august 2016. Best documentary and best editing at „Guldbaggen“ Awards

Marta i Niki je dokumentarac o plesu, odnosno o dvije mlade žene koje osvajaju svijet pomoću hip hopa. Uglavnom su muškarci dominirali cijelom uličnom plesnom scenom. Sve do sada kada konačno imamo dvije žene koje su u centru pažnje. Marta i Niki su prve žene u istoriji koje su postale svjetski šampioni u hip hop uličnom plesu. Film prati njihovu borbu da budu priznate, da ostvare svoje ciljeve i snove, a gledaoci moraju da osjete koliko je teško uspjeti, i to ne samo na plesnom podijumu, već i u areni gdje ima jako malo žena. Ovo nije film o pobjeđivanju ili gubljenu, ovo je film o tome da ljudi rade ono u šta vjeruju. Ljubav i umjetnost plesa, težnje, uspjeh, nedaće, pronalaženje spostvenog mjesta u svijetu, izazovi prijateljstva pod stalnim pritiskom… Na neki način bi se moglo reći da je film tradicionalna “ljubavna priča”: u ovom slučaju ljubavna priča o prijateljstvu. Poslije zaluđenosti jedne prema drugoj, postaju realne i počinju da shvataju kako su, u stvari, različite, i kako njihovo prijateljstvo nije tako lako održavati kako su one mislile.

Tora Mkandawire Mårtens je rođena u Stokholmu ali trenutno živi u Južnoj Africi gdje radi kao rediteljka i producentkinja. Tora je režirala i producirala kratki film Tomi i Kuba koji se 2008. godine našao u konkurenciji za Zlatnog medvjeda na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. Njen prvi drugometražni dokumentarni film Colombianos nagrađivan je i prikazivan širom svijeta. Marta i Niki, njen poslednji dokumentarni film, otvorio je Nordijsku panoramu, a svjetsku premijeru imao je na IDFA 2015. Film je dobio specijalno priznanje za najbolji nordijski dokumentarni film 2015. godine.

PROGRAM U FOKUSU u saradnji sa NVO Centar za ženska prava.