Hrvatska/ 2016/ 52’

REŽIJA: Pero Kvesić

PRODUKCIJA: Factum

FESTIVALI: ZagrebDox, Dani hrvatskog filma 2016, Grand prix; Nagrada Vedran Šamanović Pula Film Festival 2016; Liburnia Film Festival 2016. – Najbolji film; Festival svetske književnosti, Zagreb; KaLibar bestival, zadarski festival kvalitete i književnosti; Splitski filmski festival; Dok.Leipzig – međunarodna konkurencija; Festival La Cabina, Španija – Najbolji dokumentarni film; Festival dei popoli, Firenca – Najbolji srednjemetražni dokumentarac

Dum spiro spero je latinska izreka koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakodnevicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svako umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje život pruža. Afirmisani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je literarno iskustvo progovorilo filmskim jezikom dosežući nivo njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film umnogome one man show jer je uz scenario i režiju autor snimio sav materijal i svirao drombulju.

Pero Kvesić rođen je1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Godine 1977. pokrenuo je omladinski časopis Polet i bio je njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pitanja, a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Objavio je mnogo proznih djela, nekoliko zbirki pjesama i nekoliko romana za djecu i slikovnica. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova serije crtanih filmova Mali leteći medvjedi. Napisao je scenarije za nekoliko televizijskih drama, dokumentarnih emisija i filmova. Sarađivao je na scenariju filma Samo jednom se ljubi redatelja Rajka Grlića. Od 2006. godine piše blog Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu.