Norveška, Latvija, Velika Britanija, Slovenija/2016/100’

REŽIJA: Morten Traavik i Uġis Olte

PRODUKCIJA: VFS FILMS, TRAAVIK.INFO

Film Dan oslobođenja prikazuje kako je Laibach postao prvi strani rok bend u istoriji koji je 2015. nastupio u Sjevernoj Koreji. Gostovanje benda Laibach u Pjongjangu organizovali su Sjevernokorejsko-evropska asocijacija za promociju kulturne razmjene, Traavik Art kompanija iz Norveške i sam bend, koji je početkom jula 2015. proslavio 35 godina postojanja specijalnim koncertom u rodnom Trbovlju na kojem je predstavio i dio programa pripremljenog za Sjevernu Koreju. Sjevernokorejski zvaničnici naveli su uoči tog događaja da se  Laibach smatra “neonacističkim (bendom), jer koristi scenografiju i kostime koji podsjećaju na Hitlera”. “Oni se ismijevaju i izruguju onome što nazivaju diktaturama širom svijeta, a muzika im je užasna! Ako Laibach bude posjetio DNRK, izvešće neku provokaciju i naštetiti našem socijalističkom sistemu”, naveli su bili zvaničnici Sjeverne Koreje, ali su ipak dozvolili provokativnom bendu da održi istorijski koncert u Pjongjangu.

Morten Traavik je norveški reditelj i umjetnik, međunarodno aktivan u čitavom nizu umjetničkih žanrova. U Rusiji i Švedskoj studirao je pozorišnu režiju, a shvatanje svijeta kao scene i identiteta kao igre uloga često se pojavljuje u njegovim djelima, kao i karakteristično pretapanje umjetnosti, aktivizma i društvene tematike. Njegova takmičenja ljepote za žrtve od mina Miss Landmine Angola (2008) i Miss Landmine Cambodia (2009) dospjeli su na naslovnice i podstakli burne rasprave širom svijeta. Ujedno je poznat i po nizu kontroverznih saradnji sa sjevernokorejskim umjetnicima.

Uġis Olte latvijski je reditelj i montažer koji voli da ostane zaigran dok se bavi ozbiljnim temama. Muzički nadaren i uvjeren da snovi, mitovi i bajke mogu biti korisni alati za tumačenje savremene istorije, kreirao je niz autorskih TV formata, muzičkih spotova i snimio i tri kratka filma – The Red Spot, KK2678 i King Of The Wild Things. Snimio je dva dokumentarna filma – StuckinStikine (2007) i DoubleAliens (2015).