Krš

 

Vladimir Todorović / Srbija, Francuska / 2014 / 85’

 

Ambiciozni italijanski diplomata bira nepristupačan, ali očaravajući kršoviti predio u Crnoj Gori kao savršeno mjesto za izgradnju svoje kuće iz snova. Upošljava arhitektu i lokalne kamenoresce za ovaj veliki poduhvat. Pripitomljavajući neprijateljsko prirodno okruženje oni uče kako da rade i funkcionišu zajedno uprkos očiglednim kulturološkim razlikama. Vremenom postaju kao jedna velika porodica. Film prati proces, od njegovog početka do njegovog završetka, u kome se ljepota ovog surovog predjela i lokalnih ljudi polako otkriva.

 

Režija: Vladimir Todorović

Producent: Adriana Ferrarese

Montaža: Seamus Haley

Zvuk: Gabor Ripli

Kolor: Branislav Branković

 

vladimir_portret

Vladimir Todorović rođen je 1977. godine u Srbiji. Studirao je vizuelne umjetnosti u Beogradu i na Univerzitetu Kalifornija u Santa Barbari. Radi kao docent u školi umjetnosti, dizajna i medija na Tehnološkom univerzitetu Nanjang u Singapuru. Njegov kratki film Silica-esc je na japanskom Media arts festivalu nagrađen specijalnim priznanjem u kategoriji Kompjuterska umjetnost. Njegov prvi igrani film Vodene ruke imao je premijeru 2011. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu u selekciji Svijetla budućnost. Njegov drugi igrani film nosi naziv Pejzaž koji nestaje.

Kratki filmovi: About Face (1999), 7 (2000), Talking from the Barrel (2001), The Snail on the Slope (2009), Silica-esc (2010). Dugometražni: Vodene ruke (2011) i Pejzaž koji nestaje (2013).