Nebojša Slijepčević

reditelj

Rođen je 1973 godine. Diplomirao je filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je brojne televizijske dokumentarce – primjerice, nagrađenu epizodu serijala „City Folk“, u produkciji EBU-a (European Broadcast Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala „Direkt“. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu „Romi u Evropi“, koprodukciji desetak evropskih zemalja. Autor je i crtanog filma „Pas/zec“, dokumentarnog filma „Za 4 godine“ za koji je osvojio „EDN talent grant“ na Sarajevo Film Festivalu, te kratkog igranog filma „Šamar“ koji je dio omnibusa „Zagrebačke priče“. Jedan je od osnivača Restarta. Voditelj je radionica, mentor Restart laboratorija i jedan od tutora Škole dokumentarnog filma te voditelj popratnih edukacijskih programa.

 

 

 

Snežana Penev

Snezana Penev je diplomirala filmsku produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek Reklama i mediji, član je IAA (International Advertising Association). Snežana je takođe EAVEproducent.Od 2005. godine radi kao freelancer na mnogobojnim domaćim dugometražnim filmovima u Srbiji. Prvi kratki film koji je producirala KO ČUVA ČUVARE / WHO GUARD THE GUARDIANS dobio je devet međunarodnih nagrada. Producirala je dva međunarodno priznata dugometražna filma: TAMO I OVDE / HERE AND THERE reditelja Darka Lungulova (nagrađen na Tribeca film festivalu 2009.) i POGLEDAJ, STRANČE / LOOK, STRANGER rediteljke Arielle Javitch (glavna uloga Anamaria Marinca) koji je svetsku premijeru imao na Toronto internationalnom filmskom festivalu 2010. godine.Snežana je producirala dokumentarni film BIBA STRUJA / BATTERY MAN (Najbolji pitch IDFA 2010.) koji je nedavno imao nacionalnu premijeru u Beogradu. Trenutno producira dva dokumentarna filma: U MRAKU / IN THE DARK (Greenhouse development program, Jan Vrijman fond) koji je u fazi snimanja, i razvija film POSLEDNJI POZDRAV reditelja Dušana Čavića i Dušana Šaponje, kao i dva dugometražna igrana filma: SPOMENIK MAJKLU DŽEKSONU / MONUMENT TO MICHAEL JACKSON po scenariju i u režiji Darka Lungulova i DOBRA ŽENA / A GOOD WIFE po scenariju i u režiji Mirjane Karanović i Stevana Filipovića.

 

Marija Perović

Marija Perović je uspješna crnogorska filmska i TV rediteljka koja za sobom ima zavidnu karijeru. Njen prvi dugometražni igrani film Opet pakujemo majmune (2004) je dobitnik Zlatne Arene za najbolji film i za najbolju režiju (Novi Sad, SCG, 2005.god.). a učestvovao je na festivalima u Nisu, Vrnjačkoj Banji, Herceg Novom, Oslu, VaŠingtonu, Sarajevu, a bio je među pet najgledanijih domacih fimova u Srbiji i Crnoj Gori 2005.godine. Njen drugi film Gledaj me (2008) dobitnik je prva nagrada za reziju u kategoriji prvog i drugog igranog filma (25 Alexandria Film Festival, Egipat,2009), Bronzane mimoze za reziju (Festival filmske rezije Herceg Novi, 2008). Film je učestvovao na međunarodnim filmskim festivalima u Puli, (Hrvatska), Amsterdamu (Holandija), St.petersburg (Rusija), Lublin (Poljska), Strazbur (Francuska), a proglašen je najgledanijim domaćim filmom u bioskopima 2009.godine.Docent je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a od 2011.godine Marija je kreativni direktor Međunarodnog TV festivala u Baru. Jedan je od osnivača producentske kuće Katun Movies. Član je odbora za filmsku umjetnost u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, kao i Međunarodnog udruženja  ilmskih kritičara FIPRESCI. Od 2002. do 2008. Godine bila je predsjednica Udruženja filskih stvaralaca Crne Gore. Urednik je prve filmske edicije u Crnoj Gori i alumni JFDP programa (ljetnji semestar na RTF department, University of Texas-Austin, 2010).