Nagrade

Najbolji film, prema glasovima publike, trećeg Telekom UnderhillFesta je film ORKESTAR Pjera Žalice. Film je priča o jednoj generaciji koja je na vrlo specifičan način obilježila prostor i vrijeme bivše Jugoslavije, pozitivna priča o snazi i neuništivosti talenta, koji će nošen strašću i potencijalom pronaći put i u najkomplikovanijim okolnostima. Članovi kultnog jugoslovenskog benda “Plavi orkestar” srijeću se sa brojnim poznatim i proslavljenim ličnostima koje su obilježile vrijeme i prostor u kom se grupa razvijala, padala i ponovo uzdizala. U filmu će se takođe pojaviti potpuno anonimne ličnosti, koje su na drugi, intimniji, način uticali na razvoj priče o “Plavom orkestru”. Ritmičnim i zanimljivim preplitanjem sjećanja, dokumenata ili naprosto vizuelnih asocijacija plete se saga o jednom vremenu, turbulencijama uspjeha, neprekinutom prijateljstvu i, na kraju, o sreći.

Žiri trećeg Telekom UnderhillFesta u sastavu: rediteljka Marija Perović iz Crne Gore, producentkinja iz Srbije Snežana Penev i reditelj iz Hrvatske Nebojša Slijepčević, želi da istakne organizaciju i selekciju trećeg Telekom UnderhillFesta. Festival je imao raznovrsnu regionalnu i veoma bogatu međunarodnu selekciju. U toj konkurenciju odlučili su da izdvoje filmove, koji osim relevantnom temom oduševljavaju i autorskom i filmskom pismenošću. Kriterijum koji ih je vodio u jednoglasnim odlukama bio je neponoviti nagrade sa značajnih festivala, već skrenuti pažnju na filmove kojima će Underhill pomoći u potrazi za marketingom, pažnjom i publikom.

MASLAČAK u međunarodnoj selekciji pripao je filmu SJUTRA Andreja Grijazeva. Film prati potresnu politicku borbu umjetnicke grupe Vojna i njenih junaka, koji su ogoljeni i beskompromisni u otporu, osudjenom na neuspjeh i propast.

Specijalno priznanje zirija u medjunarodnoj selekciji dodjeljuje se filmu JAJAŠCA ZA KASNIJE rediteljke Marieke Schellart zbog intimne price koja nam je prostorno bliska, a civilizacijski daleko, a govori o potrazi za idealnim partnerom

U regionalnonj konkurenciji MASLAČAK dodjeljujemo filmu MARIJINE rediteljke Zeljke Sukove jer se izuzetno kreativnim tretmanom forme dokument intimne porodicne svecanosti pretvara u prikaz duha vremena.

Specijalno priznanje zirija u regionalnoj selekciji dodjeljuje se filmu BLOKADA, reditelja Igora Bezinovića zbog forme i sadrzja koji se savrseno spajaju, jer film postaje produzetak borbe za prava studenata.

Miroslav Minic, PR Telekom UnderhillFesta

Leave a comment