Filmski

Filmski program obuhvata međunarodnu i regionalnu takmičarsku selekciju, kao i filmove van konkurencije. Međunarodna selekcija podrazumijeva filmove iz cijelog svijeta osim onih koji pripadaju regionalnoj. Regionalnoj selekciji pripadaju filmovi producirani u Albaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Kosovu, Makedoniji, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji i Rumuniji. Proces selekcije filmova traje tokom cijele godine a obuhvata posjetu evropskim festivalima na kojima se predstavnici UnderhillFest-a informišu o savremenim trendovima u svjetskoj dokumentaristici i gledaju najnovija filmska dokumentarna ostvarenja.

U prethodna dva izdanja festivala u okviru filmskog programa prikazano je više od 30 filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Italije, Kanade, Ruminije, SAD, Velike Britanije, Ukrajine, Kambodže, Indije, Letonije, itd, među kojima su se našli i oni nagrađivani na velikim i značajnim filmskim festivalima u svijetu. Nagradu Maslačak do sada su dobili filmovi Divna draga (Džejms Rasin, USA, 2010), Posmatraj život mojim očima (Marija Džidževa, MAK, 2009), Japan – priča o ljubavi i mržnji (Šon Mekalister, UK,2009), Prvi pravi ženski zvuk – Boye se ne boye (Brankica Drašković, SER, 2009), Porodični instinkt Andrisa Gauja, LET, 2010), Svijet po Jonu B. (Aleksandar Nanau, ROM, 2010) i Cinema Komunisto (Mila Turajlić, SER, 2010).

O nagradama odlučuje tročlani žiri koji čine istaknuti umjetnici i filmski autori iz Crne Gore i regiona, kao što su do sada bili Dimitar Anakiev, Igor Toholj, Maja Bogojević, Oliver Sertić, Petar Pejaković i Marija Džidževa. Koliko je selekcija UnderhillFest-a ozbiljna potvrdio je i Oliver Sertić, član prošlogodišnjeg žirija na UnderhillFest-u, koji je rekao da je Crna Gora dobila sami krem: “Mislim da ćemo se sigurno namučiti da odaberemo najbolje. Selkcija je veoma dobra i pažljiva, bilo da se radi o regionalnim bilo o međunarodnim naslovima…Jedva čekam da vidim što će biti do kraja.”

[portfolio post_type=”page” page_id=”105,107,109″ title=”yes” columns=”3″ content_width=”970″ image_ratio=”4:3″ link=”post”]